“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

DIGITAL AGE SUMMIT 2017 NOTLARI

Serdar Kuzuloğlu’nun sunumu ve konuşmasıyla başlayan Digital Age Summit 2017, “Digital Humanization” temasında Four Season Hotel Bosphorus’ta 3-4 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi.

digitalage-summit-elmaaltshift-15

Yoğun bir katılım ile gerçekleşen Digital Age Summit’de aynı anda farklı seminerler ve workshop programları katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılandı. İlk konuşmacı, Oxford Üniversitesi Matematik Profesörü “Hayatımızı yöneten algoritmalar” konusu ile algoritmaların dijital dünyanın ruhu olduğunu, tarihini ve nasıl çalıştıklarını aktardı.

digitalage-summit-elmaaltshift-1

Çok çeşitli örnekler sunan Marcus, algoritmaların yanılabileceğini ve insanların kendileri için doğru insanı algoritmalar ile bulabileceğini de örnekler ile anlattı. Google’ın nasıl çalıştığını, okek ve obeb’in dünyadaki ilk algoritmalar olduğunu ve iyi bir algoritmanın nasıl kurulacağını anlatan Marcus’tan sonra sahneye Arçelik Üretim ve Teknolojiden sorumlu Oğuzhan Öztürk çıktı ve Toplum 5.0 konusunda eğitim sistemini güncellemezsek, makinelerin akıllandıkça bizlerin zekasını daha az kullanacağını belirtti ve geleceği şekillendiren trendlerde kullanıcıların artık çok fazla seçeneğe sahip olduğunu ve bunun rekabeti ve teknoloji artırdığını belirtti.

digitalage-summit-elmaaltshift-14

Fabrikaların dönüşümünden, mikro fabrikalardan ve bilgi mimarisinin endüstriye ve lojistiğe olan etkisinden bahseden Oğuzhan Öztürk, ürünlerine internet bağlantısı ekleyerek artık kontrol edebildiklerini belirtti.

Fethiye Hillside Club’da iki kişilik tatil çekilişi için hatırlatma yapan Serdar Kuzuloğlu’nun konuşmasının ardından sahneye çıkan Accenture Digital ‘den Jasmin Karataş, “Gamification” konusunda konuşma yaptı.

digitalage-summit-elmaaltshift-2

Oyunlaştırmanın motivasyon ve davranış etkisinden bahseden Jasmin, düşüncelerimiz üzerinde olan etkisinden bahsetti. 4 farklı tip oyunlaştırma üzerinde duran Jasmin Karataş, insan davranışını anlamanın ve motivasyon transform etmenin önemi üzerinde durdu. Türk Telekom’dan Gelincik Onan ve Ümmiye Koçak’ın sahnesinde duygusal anlar yaşandı; kırsal kesimden nasıl bir dünya çapında etki oluşturduklarını aktaran Ümmiye Koçak, hayallerinin peşinden koşmanın önemini ve kırsal kesimden tiyatro yönetmeliğine nasıl başladığından Ronaldo ile yaptığı reklam çekimine kadar yaşadığı mücadeleleri aktaran Ümmiye Koçak, hayatın her zaman dağlardan oluştuğunu ve bu dağları aşarak yaşamaya devam etmek gerektiğini aktardı.

digitalage-summit-elmaaltshift-17

Fuaye alanında katılımcıları çeşitli etkinlikler karşıladı; sabahları güne başlangıç aktivitesi olarak yoga ve güne sağlıklı başlangıç etkinlikleri ile dinç bir şekilde başlayan etkinlik, gün içindeki fuaye alanın aktivitelerinden VR teknolojileri ve akıllı ev aletleri, smarthome konsepti ile ön plandaydı; Black Mirror dizisindeki spor yapma aktivitesine benzer etkinlikler vardı ve ikramlar oldukça lezzetliydi. Gün sonunda ise happy hour ile katılımcılar günün enerjisini boğaza nazır bir şekilde eğlenerek geçirdiler. Etkinlik boyunca dijital liderler yarışması gerçekleştirildi ve iki günün sonunda twitter aracılığıyla belirlenen dijital liderlere ödüller verildi. Ayrıca iki günün sonunda da toplam 4 kişilik tatil çekiliş sonucunda verildi. 

digitalage-summit-elmaaltshift-3

digitalage-summit-elmaaltshift-4

Öğleden sonra gamification workshop ‘unda bizleri karşılayan Jasmin Karataş, iş modeli kurmada gamification kurmanın yöntemlerini anlattı ve bizler iş modellerimizde gamification kurarak sunumlarımızı yaptık.

digitalage-summit-elmaaltshift-5

Dark Social konuşmasında reklam harcamalarının %90’nın sosyal medyaya yapıldığını ve sosyal paylaşımların %16’sının buradan geldiğini gösteren Imaad Ahmed; sosyal paylaşımların dark social olarak bilinmeze sürüklendiği gösterdi. Sosyal medya platformlarının giderek değişen yapısından ve gizlilik politikalarından bahseden Imaad, Facebook’un kendi içerisinde bir ekosistem kurmak istediğini ve Whatsapp ve FB Messenger gibi uygulamalarda kullanıcı deneyiminin yakında çok daha fazla hissedileceğini ekledi.

digitalage-summit-elmaaltshift-6

Imaad Ahmet, markaların dikkat etmesi ve cevaplaması gereken noktaları 5 maddede özetledi: 

1. Müşterileriniz nerede ise oraya yatırım yapmalı
2. Kategorinizin genele açık paylaşımı; sizin fit değerinizde mi?
3. Gizli müşteri segmentlerini keşfetmeli
4. Gelecek büyük fırsat olarak messenger uygulamalarına dikkat etmeli
5. Müşteri odaklı organizasyonların; anahtar güç olduğu

digitalage-summit-elmaaltshift-8

Fake News oturumunda sahte haberciliğin ne olduğundan ve nasıl önüne geçileceğinden bahsedildi, Serdar Kuzuloğlu’nun yönettiği oturumda sahte haberciliğin çok eskilere dayandığı, Mark Twain’in bile sahte haberlerinin olduğu söylendi. Sahte haber veriyi, gerçekleri, olguları yansıtmayan haber olduğuna ve bir diğer özelliği de, bir şeyin ısrarla haber yapılması ve bir art niyetin olması gerektiğine değinen konuşmacılar, haber doğrulamanın başlangıcı olarak Google’ın çalışmalarına ve filtreleme operasyonlarına değinildi. Marka güvenliği oturumunda Google ve Facebook ülke müdürlerinin dinledik ve dijital üzerinde etkisinin medya odaklı olduğunu vurguladılar. Facebook’ta en önemli iki maddenin “brand safety” ve “fake news önleme” olduğunu belirten Derya Matraş, Google ve Facebook’un kısa süre içinde ülke içerisindeki 3. parti verification araçları ile çalışmaya başlayacaklarını belirttiler. Mobil reklam panelinde datanın, mobilin ve videonun dijitali büyüttüğünü belittiler.

digitalage-summit-elmaaltshift-9

2. güne Serdar Kuzuloğlu insanileşen teknoloji konusu ile başladı, Türk halkının görüşlerine göre %46’sı teknolojinin insan ilişkilerini bozduğunu düşünüyor. Yapı Kredi’nin kodlama atölyesi ve çeşitli seminerler ile birlikte yürütülen Digital Age Summit; bu sene Fintech Özel Seminer oturumları ile dikkat çekti. Günün önerisi olarak düzenli nefes egzersizleri ve günde en az 10.000 adım atılması gerektiği belirtilen sabah etkinliklerinden sonra Dijitalin insanlaşması üzerinde konuşuldu. Frosmo CEO’su Mikeal Gummerus, “Mükemmel Bir Çoklu Kanal Deneyimi” yaratmak temasıyla konuşmasını gerçekleştirdi. Gelecek deneyimlerde AR’nin önemine değinen Mikeal, mobilde kazananın Apple olduğunu ve bunun gelecek jenerasyonlarla değişebileceğini söyledi.

digitalage-summit-elmaaltshift-10

Artırılmış gerçeklik hakkında: “Artırılmış gerçeklik, yeni sınır oluşturacak. Çünkü insanlar telefon ekran boyutları arasında sıkışıp kaldı.” ifadelerini belirten Mikeal Gummerus’un konuşmasını 3 başlıkta özetledi: 

1. Değişim ve geliştirmenin öncesinden çok daha hızlı olacağına
2. Javascript’in şimdi ve gelecek için öncü teknoloji olduğu
3. Yapıların ve akıcı ve hızlı şekilde değişebilen kullanıcı deneyiminin öncü iki işlem olduğunu belirtti.

X, Y, Z kuşaklarının analizi ve müşteri profillerine etkisi ile başlanan Kantar’ın sunumunda, Z ve Y kuşağının adblocker kullanımın önemli bir düzeyde olduğunu belirttiler. Türkiye’nin %31 oranla en çok adblocker kullanan 3. ülke olduğu gösterilirken, X kuşağının hala en çok vakti TV izleyerek geçirdiği gösterildi. Yeni nesilin daha fazla özgürlük istediği ve şeffaflık konuşulurken ülkemizde hala geleneksel reklamların önde olduğu konuşuldu.

digitalage-summit-elmaaltshift-11

A Xerox Company PARC Ceo’su Tolga Karataş “Yapay Zekada Yeni Ufuklar” konuşmasıyla başladığı konuşmasında datanın nasıl bilgiyi ve geleceği şekillendirdiğini, veri öğrenmesinin etkilerini anlattı. Derin öğrenme algoritmalarının data ile yapay zeka sistemlerini değiştirdiğini aktaran Kurtoğlu, Parc olarak yapay zekayı öncelikle sağlık sektöründe kullandıklarını belirtti. Yapay zekanın 1970’lerde geliştirilmeye başladığını ve yapay zeka odaklı sektördeki iş kaybına uğrayacak meslekleri belirten Tolga Karataş, gelecekte kanun, metin tarayan hukukçuların iş kaybedeceğini vurguladı. Geleceğin yapay zekasınının insan ve makine ortaklığı olacağını, makinelerin hiç bir zaman insanların yerine geçemeyeceğinden bahsetti. 

Atombank Kurucu ortağı e CEO’su Mark Mullen’in “Bankacılıkta Oyun Bozan İş Modelleri” konusuyla sunum gerçekleştirdi. Sadece internette yer alan banka modellerini gelecekte daha fazla revaçta olacağını ve app-only modellerin öne çıkacağını anlattı. Mullen “Kendinize bir iyilik yapın ve stratejinizi düşünün. İkinci olarak bu stratejinizi uygulayıp uygulamadığınızı düşünün.” ifadelerini ekledi ve stratejinin ve vizyonun birbirine karıştırılmaması gerektiğini söyledi. Basitliği güzelliği üzerinde duran Mullen, “Kendinize bir iyilik yapın, hayatınızdan yarım saat ayırıp stratejinizi düşünün.” ve “Strateji belirlerken sadece sektore bakmak yeterli degil, dis dunyaya, insana ve onun icgorulerine bakmak gerek” cümlelerini ekledi.

digitalage-summit-elmaaltshift-12

Mullen sonrası Hello Group CEO’su Jakob Langemark; Statejik tasarımla insanileşen teknoloji sürdürülebilir inovasyonun kapılarını açar, açıklamalarını ekledi. Jakob, İstanbul’a gençliğinde geldiğini ve bunun hayatına etki ettiğini belirtti; Türkçe bir deyim olan “Balık baştan kokar.” yani stratejinin baştan sonucu belirlediği belirtti.

Sosyal girişimcilik panelinde 5 farklı girişimcinin Türkiye’de dijital anlamda nasıl bir sosyal girişimcilik modelini dinledik ve bu alandaki zorlukları, bürokrasinin, politikanın ve şirketlerin; herkesin bu işte elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Başak Süerden sonra Gözde Erbaz; Robincode projesi ile neler başardığını anlattı. Lezzetli menüleriyle öğle arasını geçirdikten sonra devam etkinlikte Fintech Özel Seminer bölümü başladı. Türkiye Bölgesel bir Hub olabilir mi konusunun ve Fintech ekosisteminde yeni ufukların konuşulduğu bu panelde Soner Canko açılış konuşmasını yaptı ve İhsan Elgin’in yönettiği panel ile oturum devam etti. Fintech’e yapılan yatırımların son yılda 2.5 kat arttığını belirten Soner Canko’nun konuşması gerçekleşirken ana salonda Perakende üzerinde veri bilimi uygulamaları gerçekleştirildi. Finans dünyasında oyunun kurallarının fintech ile değiştiğini belirten Soner Canko, Çin’de çok büyük fintech ekosistemi olduğunu belirtti. Perakende 4.0 üzerinde konuşmaların yanında workshop ve Fintech seminer etkinliğinin de devam ettiği Digital Age Summit’de tüketici trendlerinin data ve perakende üzerinde etkilerinin konuşulmasının ardından datanın yaratıcı kullanım örneklerini açıklayan Noah Khan ile Japonya’da yeşil ışık yarışları önerkleriyle devam etti. Verilerden ders alındığını ve bu sürecin optimizasyonda kullanıldığını belirten Noah Khan’ını konuşması üzerine Happy Hour ile final veren Digital Age Summit çıktılarını Yapı Kredi hikayeleştirerek paylaştı.

digitalage-summit-elmaaltshift-13

Yazı ve Fotoğraflar: Ömer Faruk Ballı

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Director at Happy People Project, Blogger, Painter