“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

Komsunuzun teslimatini ‘caldiginizi’ hayal edin!


Kesinlikle katiliyorum.

Ben de seyrettigimde cok sasirmistim. Reklamin dili bazen komik ve esprili olabilir. Ama bu sefer espriyi biraz abartmislar.
Komsu kavraminin halen varoldugu ve onem tasidigi ulkemizde boyle bir reklami yayinlamadan once stratejilerini iyi oturtmalari gerekirdi. ‘Komsu komsunun kulune muhtactir’ deyimi bu ulkedeki insanlar tarafindan kullaniliyorsa eger, bunu dusunup bu reklami yayinlamazlardi. Yerel bazda dusundugunuzde bazi dogrulari tersine ceviremezsiniz. Kesin dogrulardir bunlar. Uzun bir zaman da degismezler. Boyle bir reklamla ise sadece tepki alirsiniz. Dunya markalarinin en buyuk handikaplarindan biri bu olsa gerek: Markasini konumlandirmaya calisirken, urun pazarinin oldugu ulkelerin insanlarin yasam sekillerini veya ahlaki degerlerini goz ardi etmek.

“Her zaman su malum deyisle karsilasirsiniz: Global dusun, yerel davran. Evet; buyuk markalar da yerel davranmak zorundadirlar… Bir markayi globallestirmeye karar verip bununla yetinemeyiz. Yerel egilimler, yaklasimlar ve duyarliklarin tumu de hesaba katilmaldir.”

“Mc Donald’s, menulerinin, kulturel yapiyi yansitmasina dikkat etmektedir; bu nedenle Maharaja Mac, Big Mac’in Hindistan cesitlemesidir. Markanin duygusal degerleri degismeden kalmis fakat ‘gerisi yerel pazarlara uygun olarak degistirilmistir.’*

Ama asil onemlisi, Samsung Turkiye’nin boyle bir reklama izin vermis olmasi. Aslinda onlara bagli olan bir durum da degil bu. Ama yine de reklamin yerel adaptasyonunun nasil tepkilere yol acacagini soylemeleri gerekirdi. Samsung, urununu yanlis konumlandirdi ve bu kesinlikle satislara da yansiyacak.
‘Komsuda piser bize de duser’ deyimi hic bu kadar yanlis anlasilmamistir herhalde.

(Marka Savascilari, Fiona Gilmore / MediaCat Kitaplari)

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Director at Happy People Project, Blogger, Painter