“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

Rembrandt sergisi


En sevdiğim Barok ressamlardan Hollandalı Rembrandt Van Rijn’e ait 99 desen, Pera Müzesi‘nde Albert J. Ellen küratörlüğünde 20 Ekim’de sergilenecek. Rembrandt’ın yağlıboya tablolarını ve desenlerini henüz görmeyenler için burada ve şurada kısa bir tur atabilirsiniz. Kesinlikle görülmeye değer bir sergi olacak. Umarım gravürlerini de getirebilmişlerdir.
Rembrandt hakkında kısa bir bilgi:
Rembrandt van Rijn 15 Temmuz 1606 yılında Hollanda Leiden’de doğar. Hali vakti yerinde bir değirmencinin sekizinci çocuğudur. Leiden’deki Latin Okulu’nda eğitim görür. Yerel ressam Jacob van Swanenburgh’dan üç yıl, Amsterdam’daki Pieter Lastman’dan da altı ay ders alır. 1625’te eğitimini tamamlar. Başlangıçta tarihi olayları resmettiği küçük boyutlu tablolar, gravürler ve portreler yapan Rembrandt, 1631’de sanat simsarı Hendrick Uylenburg’un Amsterdam’daki büyük atölyesinde çalışmaya başlar. İlk yıllarında imzasını RHL (Leidenli Rembrandt Harmenszoon) veya Rembrandt van Rijn olarak atar. 1632’den sonra sadece ilk adını kullanmaya başlar. Tıpkı Tiziano, Raffaello, Leonardo ve Michelangelo gibi…
1634’te Uylenburgh’un yeğeni Saskia’yla evlenen Rembrandt, belediye başkanını kızı olan eşi sayesinde sınıf atlar. Çiftin ilk üç çocuğu, doğduktan kısa süre ölür. Sadece dördüncü çocukları Titus yetişkin bir yaşa ulaşabilir. Titus’u doğurduktan bir yıl sonra ölen Saskia’nın ardından kötü bir döneme giren Rembrandt, ölümüne kadar maddi sıkıntılarla boğuşur; o kadar ki, gün gelir eşi Saskia’nın mezarını bile satmak zorunda kalır.
Atölye ustalığına önem veren ve çok sayıda öğrenci yetiştiren Rembrandt’ın ‘sanatının gizlerini’ öğretme konusundaki bonkörlüğü, ileriki yıllarda, öğrencileriyle kendisinin yaptığı resimlerin birbirinden ayrılmasını güçleştirir.
Yaşadığı kederlerin üstesinden resimle gelen usta ressam, adeta resimleri üzerinden döneminin ve kişisel tarihinin günlüğünü tutar. Ölümünün Felemenkin görkemli Altın Çağı’nın sonuna işaret ettiği kabul edilir. Nitekim, bu tarihten sonra Felemenk resminde ve yaşam tarzında büyük değişimler yaşanır. Fransız etkisi her alanda kendini gösterir.
1669’da hayata gözlerini yuman ancak hangi sebeple öldüğü bilinmeyen sanatçının Westerkek’teki mezarının yeri de öğrenilemez.
Kaynak: Milliyet

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter