“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

Bir Alfabe Bir Kültürü Kurtarabilir mi?

Bir alfabe bir kültürü koruyabilir mi? McCann New York ve Microsoft bu sorunun çözümü için bir araya geldi.

Ibrahima ve Abdoulaye Barry kardeşler için hayatlarının misyonu, Batı Afrika’daki Fulani halkının henüz dijitalleştirilmemiş ve tamamen yok olma riski taşıyan iletişim aracı olan Pulaar dilini korumak. Topluluğun kültürünün korunmasına yardımcı olmak için Microsoft ve yaratıcı ajans McCann New York, bu dili teknoloji devinin ürün paketine eklemek ve tarihinde ilk kez yazılı bir alfabe kazandırmak için ikiliyle işbirliği yaptı.

Ortaya çıkan ADLaM Display adlı yazı karakteri, ilk kez 1989 yılında Barry kardeşler tarafından titizlikle yazıya dökülen Pulaar alfabesinin dijital bir versiyonunu içeriyor. İlginçtir ki, bu dil 40 milyondan fazla insan tarafından konuşulmasına rağmen, o zamana kadar hiç yazıya dökülmemişti.

‘ADLaM Display’ Alkule Dandayde Leñol Mulugol, yani “kültürün, halkın yok olmasını önleyecek alfabe” anlamına geliyor. Microsoft, standartlaştırılabilmesi için uzman yazı karakteri tasarımcılarının yardımıyla ikilinin orijinal dijitalleştirme çabalarını ilerletti.

McCann New York Eş Kreatif Direktörü Shayne Millington, Campaign US’e yaptığı açıklamada, yazı karakterinin yaratılmasının yaratıcılık, teknoloji ve insanların dünya çapında “anlamlı ve kalıcı etki” yaratmak için nasıl bir araya gelebileceğini özetlediğini söyledi.

İlk kez 2016 yılında Unicode 9.0’a giren ADLaM Display şu anda indirilebilir durumda ve yakında tüm Microsoft 365 araçlarına dağıtılacak. Mali hükümeti resmi alfabeyi kabul etti ve devlet okullarında kullanılmasını sağlayacak.

“ADLaM, dilin baskın olduğu bölgelerde bile dilin hayatta kalma şansını arttırdı. Kendi alfabemiz var! Bu bir gurur kaynağı. Hayal ettiğimizin çok ötesinde bir şey,” diyor Abdoulaye Barry.

Tasarımcısının sunumuna şuradan ulaşabilirsiniz.

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter