Sadece izleyenler için çok bir şey fark ettirmeyebilir ama izlenenlerin üretildiği tarafta çalışanlar için, sayıları gittikçe artan yayın formatları konusunda kısa bilgiler edinmek faydalı olabilir.
Büyük kaset, küçük kaset dönemini yaşayanlar için hayat gayet kolaydı. Bugün artık kasetler, cdler, kartlar kısaca bilgi depolayabilen her tür medya aynı zamanda video kayıtları için de kullanılır oldu.
Bu çeşitliliğin karmaşaya dönüşmesini önlemek ve konuya belli standartlar getirmek için dünya üzerinde kabul görmüş yayın standartları bulunuyor. Bunlardan birkaçı; NTSC, PAL, SECAM, MeSECAM gibi sıralanabilir. Türkiye’de TV yayınları için şimdilik PAL sistemi kullanılmakta.
PAL sistem 1 saniyede 25 resim değişmesi ile RGB renk kodlamasının kullanıldığı ve normal şartlarda ekran çözünürlüğü 720×576 pixel, 72 dpi olan bir yayın biçimidir.
Yukarıdaki iki satır, basılı medyaya yönelik grafik çalışan insanların genellikle gözden kaçırdığı pek çok özelliği içinde barındırıyor;
Örneğin, çalışmanızdan bir TV reklamı türetileceğini düşünelim. Grafik çalışmaları ağırlıklı olarak Macintosh ortamında ve Freehand programı ile çalışıldığından, bu çalışmaların video prodüksiyonu için PC ortamına nakledilmesi üzerinde durmak istiyorum.
1- Text içeren dökümanları vektörele konvert edin.
2- Çalışmayı kendi ekranınızda CMYK’dan RGB ye çevirin.
3- A4 baskı boyutu üzerindeki dosyalarınızı A4’e indirgeyin.
4- Dosya isimlerinde kesinlikle Türkçe karakter kullanmayın.
5- Layer içeren çalışmalarınızı merge etmeden orijinal haliyle iletin.
6- Tabloid bir çalışma ise landscape’e uygulamaya çalışın.
Bu noktalara dikkat ettiğiniz zaman, hem çalışmanız orjinalliğinden bir şey kaybetmeden video ortamına aktarılmış olur hem de çalışma çok daha kısa sürede sonlanır.
Çeşitlilikten söz etmişken, karşımıza çıkan HD, DVD, VCD, SVCD, DV, BTC, VHS ve bunun gibi bir çok medyadan da bahsetmekte fayda var.
Bu yukarıdaki formatların birbirlerine dönüştürülmeleri için profesyonel bir stüdyodan destek almalısınız.
Görüntü kalitesi bakımından sıralamak gerekirse HD, BTC, DV, DVD, VHS, SVCD, VCD uygun olacaktır. Yukarıdan aşağı dönüştürmelerde kalite bir parça korunabilirken aşağıdan yukarı doğru nakillerde ilk kayıt ne kalitede ise son kayıt da aynı kalitede olacaktır.
(Yazan: Burak Bakış
Video Art Direktörü – Alaaddin Adworks)