“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

HDR Fotoğraf Tekniği

sucka
İlk defa duyduğum bir fotoğraf tekniği HDR. O yüzden bazı sitelerden alıntılayarak ne olduğuna dair fikir vermeye çalışacağım.
Dynamic Range – Dinamik Kademe, bir fotoğraftaki karanlık yüzeyle, aydınlık yüzey arasındaki ışık farkıdır. Üç adet fotoğrafınız var diyelim. Fotoğraflardan biri (diyafram açıklığında) az pozlanmış, ikincisi normal, üçüncüsü ise aşırı pozlanmış (çok parlak ışıklı, beyazlamış görünür bu durumda). Ardından bunları Photoshop gibi bir programda tek fotoğraf haline getirdiğinizde fotoğraf içindeki beyaz ve siyah arası ışık değerlerinin geniş ve netliği çok iyi görünen bir fotoğrafa dönüştüğünü görürsünüz. İşte bu tekniğe HDR (High Dynamic Range) deniyor.
Kanal derinliği renk başına 32 bit olduğundan, bu üç fotoğraf üstüste geldiğinde 96 bit renge dönüşüyor. Ve netlik çok daha başarılı oluyor bu durumda. Ekranda bile tam olarak görünemeyen bu netlik, baskıda daha iyi sonuç veriyor, netlik değerlerini daha baskın görebiliyorsunuz.


hdr1_1hdr1
Daha ayrıntılı anlatmak gerekirse:
“Bir fotoğrafta karanlık yüzey ile aydınlık yüzey arasındaki ışık farkı o fotoğrafın Dinamik Kademesini belirler. SLR veya DSLR makinaların algılayabileceği ışık şiddeti belirli sınırlar içerisindedir ve bu değerdeki fotoğraflar LDR ( Low Dynamic Range ) olarak adlandırılır. Son yıllarda yapılan araştırmalar ve geliştirmeler sonucunda fotoğrafın dinamik kademesi programsal yoldan artırılmıştır. Fotoğraf makinası ile kadrajımız içinde kalan ve farklı ışık değerleri olan bir karede hiçbir zaman dengeleme sağlayamayız. Işık veya gölge ne kadar optimize edilse de LDR sınırları içinde kalacağı için istenen neticeyi vermeyecektir. İşte bu noktada farklı ışık değerlerinin optimize edilmesi ve kadrajımız içinde kalan her noktanın (ister gölgede, ister ışıkta kalan yüzey ) patlama veya kararma yapmadan en iyi şekilde algılanması için dinamik kadememizin yardımcı bir programla yükseltilerek işlenmesine HDR denir.
478037779_5ac03acb822773068178_9acd8b0d9a_b

Her fotoğraf HDR olur mu?
Her fotoğrafı HDR olarak düşünemeyiz. En önemli unsur HDR fotoğrafta mutlak hareketsizliktir. Yani HDR yapacağımız fotoğrafta hareket eden objeler olmamalıdır.
Bir martı, bir vapur veya hareket eden insan HDR fotoğraf içine dahil edilmemelidir. Eğer illa dahil edilecekse fotoğraftaki boyutu oldukça küçük olmalı ki hareket unsuru algılanamasın. Rüzgarlı bir havada bir manzarayı HDR yapmak istersek, kadrajımızda rüzgarın etkisiyle sallanan bir ağaç dalları/yaprakları olmamalıdır. Buna karşılık gökyüzünde hareket eden bulutlar ile denizdeki dalgalar HDR’a ayrı bir güzellik katmaktadır. Buradaki hareketlenme farklı bir etki bırakmaktadır. Tarihi yapıların özellikle iç mekan çekimlerinde HDR çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu tür mekanlarda aydınlatma ya zayıf ya da yoktur. Normal şartlarda iç dokuyu yansıtamayız. HDR ile her ayrıntı tek tek görünebilir hale getirilebilir. Tarihi bir kalıntıyı fotoğraflamak için binlerce kilometre gittiniz ve o kalıntı üzerine düşen ışık ters, işte bu noktada da imdadımıza HDR yetişmekte. Ters ışığa rağmen HDR ile tüm detayları alabiliriz.”
2261257446_91a541cf77_b1271449474_3ed4823d72532412824_d3b82fc409
Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi için alttaki linkleri tıklayın:
Bildirgeç
HDR Fotoğraf Çekmek | (High Dynamic Range) Photos
Netfotoğraf
Wikipedia
Wikipedia 2
Cybergrain
HDR+Photoshop
HDR Örnekleri
HDR Örnekleri 2

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter