Sovyet posterleri
Lenin, ilk gerçek modern propaganda makinesini yarattı ve bunun en renkli, dramatik ve orijinal formu ’posterdi’. Rusya’da posterler Devrim’den önce de yaratılıyor olsa da Sovyetler’in etkileyici propaganda posterlerinin gölgesinde kalmışlardır. Lenin, posta pullarından ve 1 Mayıs törenlerinden anıtsal heykellere kadar, propaganda makinesini tam olarak kullanmıştı. Belki de bunun en çarpıcı örneği posterler idi. Posterler sayesinde dönemin en büyük ressamları hükümet politikalarını duyurmuşlar, destek aramışlar ve daha büyük işler talep etmişlerdir. Bunların hepsi de Sovyet gücünü inşa etmek amacı gütmüştür.
Sovyet propaganda sanatı 6 temel döneme sahiptir:
Bolşevik Dönemi (1917-1921), Bolşevikler ve ideolojileri için bir ölüm kalım mücadelesi idi. İçerdeki ve dışardaki düşmanlarla savaşa yardım ederken, bu erken dönem Sovyet posteri güçlü sembolizmi ve devrim harareti ile göze çarpıyordu.Yeni Ekonomi Politikası (1921-1927), savaş, açlık, acı ve huzursuzluklarla mahvolmuş bir ülke için iyileşme ve kısmi özgürlük dönemi idi. Hararetli 20’li yılların reklam ve film posterleri avant-garde stilleri ile göze çarpıyordu.Birinci ve İkinci Beş Yıllık Planlar (1928-1937), Stalin’in Rusya’yı bütünüyle komünist bir endüstri devine dönüştürmek için acımasızca zorlamasıydı. Birinci Beş Yıllık Plan’ın büyük fotomontaj posterleri bu çabanın kahramansı yönünü gösteriyordu. Daha sonra 30’lu yılların tasfiyesi ve İkinci Plan döneminin avant-garde’dan ayrılması bunu takip etti.Büyük Vatansever Savaşı (1939-1945), Bolşevik posterinin büyük döneminin geri dönüşü idi. Sovyet hayatta kalma mücadelesi, vatanın milliyetçi ateşlerini körükleyerek sembolizme geri dönüşü sağladı.
Soğuk Savaş (1946-1984), Sosyal Realizm’e bir dönüş getirdi. Dönemin ortalarında, en iyi görüntüler, Vietnam ve uzay yarısı temalıydı. Perestroika (1984-bugüne) ortaya çıkarken, en güçlü görüntüler, büyük bir risk alarak üretilen ve yayınlanan, protesto posterleri idi.
Yukarıdaki örnekler dışında Sovyet posterleriyle ilgili daha fazla örnek için tıklayın (özellikle 1. link çok iyi): 1 – 2 – 3 – 4
Kaynak: International Poster
FIRAT YILDIZ
Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter