“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

"Tasarım: Bir probleme, bir soruya, çözüm bulma, cevap verme hâli."

Tasarlayan: Bu cevabı veren
Tasarlanan: Bu cevabın kendisi”*

İhap Hulusi Görey 1898’te Kahire’de doğdu. 1920’de resim eğitimi almak için Almanya’ya gitti. Eğitimi bittikten sonra yurda döndü ve Akbaba’da çalıştı. Daha sonra afiş çalışmalarına başladı ve Türkiye’nin ilk afiş ve grafik tasarımcısı olarak, 1929’da ilk atölyesini kurduktan sonra Kulüp Rakısı etiketi ve Atatürk’ün siparişi üzerine Türk alfabesinin kapağını tasarladı. Ziraat Bankası, İş Bankası, Yapı ve Kredi, Garanti, Sümerbank, Emlak Kredi, Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığı (tahviller), Türk Hava Kurumu, Kızılay, Yeşilay, Tariş, Zirai Donatım Kurumu ve birçok özel kuruluşa çeşitli çalışmalarıyla hizmet verdi. Bayer’in afiş ve etiketlerini ve ayrıca Mısır’ın Tekel İdaresi, Devlet Demir Yolları hatlarına ait ilanları, ünlü İngiliz viskisi John Haih’ın, İtalyanlar’ın Cinzano ve Fernet Branca’sının afiş ve etiketleri İhap Hulusi tarafından yapıldı.

Mengü Ertel 1931 yılında İstanbul’da doğdu. Öğrenimini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde yaptı. Muhsin Ertuğrul’un yüreklendirmesiyle, 1959’dan sonra tiyatro afişleri yapmaya başladı. 150’den fazla özgün tiyatro afişi yapan sanatçının eserlerinden bir çoğu uluslararası sergilere katıldı, ödüller aldı. Afişleri Varşova ve Münih Şehri Müzeleri ile Wilanov Afiş Müzesi’ne alındı. İlk uluslararası ödülünü Cannes Film Şenliği Afiş Yarışmasında aldı. Çalışmaları, Graphis (İsviçre ), Novum (Almanya), Graphic (Almanya) ve Modern Publicity (İngiltere) gibi dergiler ve yıllıklarda geniş bir şekilde yer almıştır. Ayrıca Who is Who in Graphic Art (İsviçre Clivio Pres) sanatçıya yer vermiştir. Sanatçı 1980 yılında Moskova Olimpiyatları için açılan uluslararası afiş yarışmasında bronz madalya alarak üçüncü oldu. 1.İstanbul Festivali Afişi’ni hazırladı. 1. İhap Hulusi Ödülü’nün tek seçicisi olan İhap Hulusi, ödülü kendisine vermiştir.

Bülent Erkmen 1972 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (DGSA) Grafik Bölümü’nü bitirdi. 1976-79 DGSA’da öğretim görevliği yaptı. 8. Brno Bienali’ne katıldı. 1980 yılında kurucu ortağı olduğu “Reklamevi” kuruldu. 1984’te 11. Brno Bienali’nde 4. Grafik Ürünler Sergisi’ne katıldı ve 4 ödül aldı. 1987 yılında 7. Grafik Ürünler Sergisi’nde 9 ödül aldı ve yılın en başarılı grafik tasarımcısı ve yılın en başarılı grafik ürüne ödüllerini kazandı. 1988’te Graphis’in 256. sayısında, yapıtlarından örneklerin yer aldığı bir yazı yayımlandı. 1995 yılında Young & Rubicam / Reklamevi’nden ayrıldı ve BEK Tasarım ve Danışmanlık Ltd‘yi kurdu. 2001 yılında Icograda Excellence Ödülü’nü aldı. Halen Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Sanatlar Bölümü’nde öğretim üyeliğine devam ediyor.

Son olarak: Türk tasarımcılar içerisinde beni en çok etkileyen tasarımcı Bülent Erkmen olmuştur. Hem teorik olarak tasarıma getirdiği yeni görüşler, hem de yaptığı işlerdeki sadelik ve üstün grafik anlatımı, süsten uzak, sadece ‘çözen’ tasarımları, birçok grafik tasarımcıyı olduğu kadar beni de etkiledi. Yaptığım işlerde sadeliğe önem vermem, süsten kaçınmam (ta ki müşteri olgusu devreye girene kadar), Bülent Erkmen gibi gerçek grafik tasarımcılar sayesinde olmuştur.
Bülenk Erkmen’in işlerini şu siteden görebilirsiniz.


(http://www.kulturturizm.gov.tr/portal/turizm_bakanlik_tr.asp?belgeno=49063#)
* Bülent Erkmen
Diyalog

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter