Fırat Dövencioğlu (nam-ı diğer DEFO) 2009’da Kocaeli GSF Plastik Sanatlar’dan mezun oldu.
Bugüne kadar 5’i kişisel, 6 tanesi karma olmak üzere toplam 11 tane sergiye katılan genç sanatçı pop-sürrealizm akımından etkilenerek Rob adında skinhead holigan bir tavşan karakter çizmeye başlamış. Sulu boya ve mürekkebin yanısıra yer yer dijital platformda çizgisine destekleyen Fırat, şu sıralar çizgi romanı üzerinde çalışıyor.
Diorama çalışmalarına üniversite zamanlarında başlamış. Gerisini kendisinden dinleyelim:
“Üniversite zamanlarında ufak stop motion denemeleri yaparken fazla detayı olmayan ancak yine de yaşanmışlığı belirten kir-pas ve rutubetli mekan maket denemelerim oldu.
Tarihe ve coğrafyaya olan ilgim beni terkedilmiş mekan maketleri yapmak konusunda meraklandırdı. Bu konuda geek’im diyemem ancak belli yaşanmış olaylara karşı olan bir tutkum var. İkinci Dünya Savaşı bunların başında geliyor. İşin politik kısmı bir yana, sivil halkın savaş döneminde yaşadıklarını 3 boyutlu resimler halinde oluşturma fikri beni heyecanlandırıyor. Bir de tabii 86’lı olmanın verdiği bir merak var: Çernobil! Felaketin yarattığı gizem.
Dış mekan (orman, deniz kenarı) maketleri yaparken özellikle denizi oluşturmak en az 3 günümü alıyor, malzemenin kurumasını bekliyorum. İç mekanda işler biraz daha farklı. Mekanın yaşanmışlığı (duygusu) arttıkça ilerleme süreci de uzuyor haliyle. Objeleri kafamda ve 3 boyutlu şekillendirmem ortalama 1 haftamı alıyor diyebilirim. Uğraştığım bazı maketlerin arasında elbette favorilerim var, özellikle favorim olanları boyutlandırırken süreci keyfi olarak biraz daha uzun tutuyorum izleyici görmeden biraz daha kendime saklıyorum.”
Fırat’ın çalışmalarını Instagram hesaplarından (1–2) ve sitesinden takip edebilirsiniz.