“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

Dünyanın İlk Çalınabilir ve Dinlenebilir Fontu: Amadeus

İzleyicinin daha perdeler inmeden ayakta alkışladığı Amadeus’un tanıtım konsepti için dünyanın ilk dinlenebilir ve çalınabilir tipografisi oluşturuldu.

1984 yapımı, 8 dalda Oscar ödüllü, Peter Shaffer’ın yazıp Milos Forman’ın yönetmenliğini üstlendiği Amadeus filmi 11 Ocak 2020’de SAKM (Sadri Alışık Kültür Merkezi) ile Piu Entertainment iş birliğiyle tiyatro sahnesine taşındı.

Işıl Kasapoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı; Okan Bayülgen, Selçuk Yöntem ve Özlem Öçalmaz’ın başrollerini paylaştığı Amadeus oyununun tanıtım ve iletişim çalışmalarını Happy People Project hazırladı.

Metinler, Wolfgang Amadeus Mozart’ın melodileriyle seslendirildi; çünkü Mozart gibi 3 yaşında piyano çalmaya başlayan, 5 yaşında ilk bestesini yapan, 35 yıllık ömrüne 626 eser sığdıran bir dâhinin adı başka şekilde yazılamazdı.

Aylar süren çalışmaların ardından, Amadeus oyunu için dünyada ilk kez çalınabilir bir alfabe yaratıldı.

Bunun için her harfin ve rakamın 7 nota ve oktavlarına karşılık gelen versiyonları tasarlandı. Her harfin 24 farklı varyasyonu, diyezleri, bemolleri, rakamlar ve semboller… Toplamda sadece tek fontların karakter sayısı 794’e ulaştı. Harflerin tasarlanmasının ardından doğru nota karşılıkları yazıldı.

Mozart’ın bestelerindeki notalar, yazılacak metinle karşılaştırılarak her notaya karşılık gelecek harflere dönüştürüldü. Her harf tek tek manuel olarak (el ile) nota vuruşunun karşılığına göre yazıldı. Bu font ailesini tasarım uygulamalarına aktarabilmek için alfabeye özel bir kodlama çalışıldı.

Klavyede “A.la” yazıldığında A harfinin “la” versiyonu “la” çizgisi üzerine oturuyor, “A.la2” yazıldığında ise oktavı olan versiyon karşılığı yazılıyor. Böylece “midi” tonda tek vuruşluk notalar seviyesinde müzik metne çevrilebiliyor.

Prömiyer için hazırlanan çalışmalarda oyuncuların fotoğraf çekimleri yapıldı. Oyundaki karakterleri yansıtan pozları yakalamak için 96 adet kamera kullanılarak başrollerin 360 derecelik vücut haritası çıkarıldı. Taranan yüzlerin, ortaya çıkan datayla birlikte Anima İstanbul tarafından modellemeleri yapıldı.

Yaklaşık 1 buçuk haftalık bir sürecin sonunda da karakterlerin 3D animasyonları ve görselleri oluşturuldu.

Mozart, Salieri ve Constanze’nin replikleri, oyuna özel tasarlanan Amadeus fontuyla birlikte sahnenin duygusuna en çok yakışacak Mozart bestelerinin notalarına dönüştü.

Kampanya, 11 Ocak’ta prömiyerini yaparak yıl boyunca gösterimine devam edecek bir tiyatro oyununa özel, görsel ve işitsel bir konsept geliştirilerek tasarlandı. Afiş için çekilen fotoğrafların 3D hareketlendirmeleri yapıldı ve oyunun reklam filminde kullanıldı.

Televizyonda yayınlanan reklam filmine entegre olarak Instagram hesabına özel hazırlanan internet filmleriyle hem dijital hem geleneksel mecralarda yer buldu.

Amadeus fontunun “dinlenerek ve kullanılarak” deneyimlenmesini sağlayacak 360 derece bir kampanya hayata geçirildi. Instagram sayfasının düzeni Mozart, Salieri ve Constanze’ye ayrılan üçlü grid yapısıyla satır ve sütunlarla şekillendirildi. Her bir karakterin repliği, ona özel ayrılan satırda, piyano tuşlarının üzerinde beliren fotoğraflarıyla paylaşıldı.

Amadeus oyunu 3 yıl boyunca gösterimde kalacak. Lansman iletişimi sonrası reklam kampanyaları sürekli devam edecek. Önümüzdeki günlerde hayata geçecek dijital ve geleneksel mecralara özel projeler de gerçekleşecek.

Ajans: Happy People Project
CEO: Orçun Onural
CCO: Yaşar Akbaş
VP: Pelin Börklüoğlu
Yaratıcı Yönetmen: Fırat Yıldız, Atilla Karabay
Sanat Yönetmeni / Konsept: Erhan Özden
Tipografi: Erhan Özden, Oğuzhan Cengiz
Müşteri İlişkileri: Gözde Nur Akbaş, Gizem Sarıkaya
Prodüksiyon: Kerem İlbeyli, Alev Cihan
Fotoğraf: Serdar Acar

Dijital Direktör: Mert Soyal
Dijital Yaratıcı Yönetmen: Serhan Acar
Sanat Yönetmeni: Onur Karadağ
Reklam Yazarı: Ali Garan
Sosyal Medya: Tuğçe Arugun, Samet Cantürk, Damla Güldürücü
Motion Tasarım: Barış Dicle Sözbir, Ilgın Üze
Dijital Müşteri Direktörü: Elçin Temel
Dijital Müşteri Temsilcisi: Çağrı Budak

Prodüksiyon Şirketi: Anima İstanbul
Prodüktör: Yasemen Türkalp Yalçın
Vfx Süpervizör: Arda Evin, Mehmet Erer
Post Prodüksiyon Koordinatörü: Merve Kurgan, Pelin Aysan
Model: Beril Öztürk, Esra Gürer, Naci Akpınar
Rig: Zeki Kartal
Fx TD: Mehmet Erer
Look TD: Mehmet Erer
Compositing Sanatçısı: Çağrı Yenen, Aydın Üzmez
Ses Tasarım: Can Doğduaslan
Data Wrangler: Serkan Aydoğan
Dış Ses: Ahmet Bayık

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter