“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

GPS VE MATEMATİK İLE HAZIRLANAN MISIR TARLASI SANATI

Mike Wissemann’in Massachusetts’te bulunan çiftliği 300 yıldır kuşkonmaz, çilek ve tatlı mısır üretiyor.

Mike Wissemann-elmaaltshift-6

2000 yılından beri her yıl mısır tohumları ile detaylı bir görsel çalışıyor. Peyzaj sanatçısı Will Sillin tarafından yıllarca tasarlanan tarlayı 2015 yılından itibaren Mike’ın gelini Jess Marsh Wissemann tasarlıyor. Charles Darwin ve Noah Webster’in portrelerini, Mona Lisa ve Andy Warhol’un çorba konservelerini, Alice Harikalar Diyarında ve Work Projects Administration posteri yorumlamalarını da barındırmış.

Mike Wissemann-elmaaltshift-5

Mısır tarlasında labirent yapmak kolay gibi görünebilir, mısırları büyüt ve parçası olmayanları kes. Çoğu çiftlik geometrik şekiller ve basit resimlere takılı kalmış durumda. Wissemann’in hedefi de mısır tarlasında sanat yapabilmek. Mısırlar büyürken sanatçılar tasarımı kesmeye başlıyor ve yanlış bir kesim çizgileri eğebilir, harfleri ezebilir veya göz ve çene gibi önemli detayların şeklini değiştirebilir. Bu detaylı işte başarılı olabilmek için Wissemann’ın çiftliğinde yeni ve eski teknolojide birçok alet kullanılmış ve yıllar geçtikçe tarla labirentinin değiştirilmesi oturtulmuş.

Mike Wissemann-elmaaltshift-4

2000 yılında GPS destekli ATV ile tarlanın dizayn edilmesi en doğru yapım şekli olmasına rağmen birkaç metre aksama payı varmış. 2001 – 2008 yılları arasında ise kareli kağıt üzerine her bir karesine bir mısır sapını oturtarak hesaplamalar yapmışlar. Will Sillin bu çalışmayı ilkokul öğrencilerinin yaptığı gibi ama çok çok daha büyük ölçeklisi olarak anlatmış. Tabii bu senaryoda Wissemann’ın çok düzgün sıralar ekmek için oldukça dikkatli olması gerekiyor. 2010 – 2012 yıllarında çiftliğin ekim makinası aralıklarla mısır tohumları bırakmaya başlayınca Sillin daha çok detay ekleyebileceğini anlamış.

Mike Wissemann-elmaaltshift-3

Mısır ve kir kullanarak yaptığı görsellerde artık istediği fontu kullanabiliyor ve çeşitli efektleri yapabiliyordu. 2013 – 2014 yıllarında GPS’le çalışan biçme makinasını tekrar kullanmaya başlamış ve o zamana kadar yapılan en zorlu görsellerden biri Salvador Dali’nin portresi çalışılmış. Bu sefer belirli zamanlarla ekinler kesilerek şekillenmeye başlamış. 2015 – 2016 yıllarında Sillin’in emekliliğinden sonra dümene Jess Marsh Wissemann geçmiş ve eş zamanlı görüntü aktaran bir drone ile işleri bir parça daha ilerletmiş. Tarlada gezerken kendilerine eşlik eden drone sayesinde tasarımında olmaması gereken mısır tanelerini bulmuş ve manuel olarak eliyle kesmeye başlamış. Bir mısır sapının bile çok fark ettiğini söylüyor. Bu sene National Park Service’in 100. yılı olması şerefine tarlasına WPA posterini yapmış, seneye ne tasarlandığı ise tamamen sır olarak saklanıyor.

Mike Wissemann-elmaaltshift-2

Mike Wissemann-elmaaltshift-1