“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

KRİSTAL ELMA FESTİVALİ’NİN İKİNCİ GÜNÜNDEN İZLENİMLER

Kristal Elma’nın ikinci gününde IoT teknolojilerine odaklandık.

IoT BEST CASES
İrlanda’dan ayağının tozuyla gelen 7 yıllık eski Google çalışanı, 1.5 senelik Türkiye Twitter yöneticisi, şimdiyse bir yazılım şirketinde iş geliştirme uzmanı olan Ömer Keser bizlere Internet of Things’i anlattı. Nesnelerin interneti olarak çevirdiğimiz IoT, hayatlarımıza dahil olmaya başlamış durumda. Ömer Keser IoT’un son dönemde hayatımıza bu kadar giriyor olma sebebini çip fiyatlarının ucuz olmasına bağlıyor. Çin’de üretilen bu çipin fiyatı 1 dolar. Tırnağımız boyutunda olan çip, Bluetooth ve Wireless bağlantısına sahip.

ikinci-gun-iot-best-cases

IoT teknolojisinde en büyük pay %24’lük oran ile şu anda otomotiv sektöründe. Tesla arabaları bu pastanın büyük dilimi. İkinci sırada ise fitness cihazları geliyor. Giyilebilir teknolojiyi düşündüğümüzde akıllı saatlerin Amerika’da henüz istenen aşamaya gelmediğini söylüyor Ömer Keser.

Tesla’nın üzerinde çalıştığı son projelerden biri uzaktan güncellenebilen arabalar. Tesla arabalarınızı uzaktan güncelleyebilecek ve sabah kalktığınızda bambaşka bir araçla karşılacaksınız. Önümüzdeki yıllarda arabaları yazılımına bakarak satın alacağımızı söylüyor Ömer Keser.

Birkaç IoT projesi örneğine bakacak olursak;

Peeple
Ömer Keser’in çalıştığı şirketin yapmış olduğu bu cihaz yakında satışta olacak. Kapı dürbününe yerleştirilen bu ürün sayesinde, kapınıza gelen kişinin görüntüsü telefonunuza gönderiliyor. Telefonunuza gelecek olan bildirim ve görüntü sayesinde siz evde yokken kimlerin uğradığını görebileceksiniz. Ürünün bir sonraki aşamasında biz evde olmasak bile kapıyı açabiliyor olacağız.

Amazon Echo
Amazon’un akıllı hoparlörü Echo; konuşmalarınıza cevap verebilen, müzik çalabilen ve evdeki herkese hitap eden teknolojik bir ürün. Buluta bağlı olarak çalışan Echo, tüm odadaki sesleri dinleyerek komutlarınızı almak için hazır bulunuyor. Konuştuğunuz an verdiğiniz komuta göre devreye giriyor.

Australian Büro North
Telefonlarına bakarak yolda yürüyenler için yaya kazalarını önlemek amaçlı, akıllı telefonlarla entegre bir şekilde çalışan akıllı kaldırımlar. Telefonla yolda uğraşarak yoldan karşıya geçeceğiniz ve dalgın olduğunuz esnada ayağınızın altında kırmızı, yeşil olarak yanan bu ışıklar sizin için trafik lambası görevi görüyor. Böylelikle olası kazalardan da korunmuş oluyorsunuz.

Ömer Keser’e göre IoT’nin en güzel yanı; bir ürün tasarlarken o ürünün, nerede ve nasıl kullanıldığının görülebilmesi. Bununla birlikte bir sonraki ürünü, bu verilere bakarak düzenleyebilecek olmak. Ancak IoT için daha öne çıkan bir durum var, güvenlik sorunu. IoT uygulamasının en önemli sorunu gizlilik ve güvenlik. Henüz güvenlik konusuna yeterince yatırım yapılmadığını söyleyen Ömer Keser, şu anda %1 yatırım payına sahip olan gizlilik ve güvenlik payının 2020’lere kadar %20’lere çıkmasını beklediğini dile getiriyor.

Yazı ve Fotoğraflar: Burçak Dursun

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter