“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

100 BİN YASAKLI KİTAPLA YAPILAN PARTHENON TAPINAĞI

Güney Afrikalı kavramsal sanatçı Marta Minujin, yasaklı kitapları kullanarak oluşturduğu “The Parthenon of Books” mimari enstalasyonuyla oldukça ilgi çeken bir çalışmaya imza atmış. 100.000 kitabın bir araya gelmesiyle bir replikası oluşturulan yapı enstalasyonun isminden de anlaşılacağı gibi ünlü Yunan tapınağı Parthenon.

Parthenon-elmaaltshift-1

Minujin, bu çalışmasına öncelikle Kassel Üniversitesi öğrencileriyle bir araya gelerek tarih boyunca dünya çapında çeşitli kurumlar tarafından yasaklanmış 170 başlığı belirleyerek başlamış. Sonrasında da bu kitapları hala elinde bulunduranlardan kendilerine bağışlamalarını istemiş. Koruyucu plastik kaplar ise içine yerleştirilen kitapların ziyaretçiler tarafından görülebilmesi için şeffaf malzemeden seçilmiş.

A post shared by AlexanderGorlin (@alexgorlin) on

“The Parthenon of Books” enstalasyonun daha eski bir versiyonu yine Minujin tarafından Arjantin’de 1983 yılında gerçekleştirilmiş, ama kitaplara askeri cuntanın el koymasıyla sonuçlanmış. Yeni yapılan hali ise Nazi’lerin 1933 yılında geniş çaplı sansür kampanyasının bir parçası olarak Yahudi ve Marksist yazarların kitaplarını yaktıkları yerde sergileniyor.

Parthenon-elmaaltshift-2

“The Parthnenon of Books”, 100 günlük Documenta 14 sergisi kapsamında Eylül ayının ortasına kadar Almanya’nın Kassel şehrinde ziyaretçileriyle buluşuyor olacak.

Ziyaret etme şansı olmayanlar ise #parthenonofbooks hashtag’iyle eserin Instagram’da paylaşılan fotoğraflarını inceleyebilir.

A post shared by LT | 谭骊 (@lctanner) on

A post shared by partenonminujin (@partenonminujin) on

Parthenon-elmaaltshift-3

via

Account Manager, Theater Player, Pilates Lover, Flutist to be