İTÜ Çekirdek’ten yeşeren “Tabtoy” projesi “Toyji” markası adı altında, Kickstarter kitlesel fonlama kampanyası ile yurtdışına açılıyor. Dünyanın ilk akıllı oyuncak pad’i olma özelliğini taşıyan ürün, ailelerin ve günümüzün en büyük problemi olan sık tablet kullanımı ve alışkanlığını, aynı zamanda sık kullanım sonucu çocuk gelişimde rastlanan ince motor becerileri, odaklanma gibi sorunları çözmek için yola çıktı. Toyji, 3D print edilebilir ve değiştirilebilir gerçek oyuncaklara dokunarak akıllı tabletlere dokunmadan oynanan eğitici dijital oyunlar sunarak, ailelerin ve çocukların daha verimli zaman geçirmelerini hedefliyor.
Bahçeşehir Dragos Kampüsü Anaokulları ve aileler ile yapılan çalışmalar sonucunda, aynı zamanda uzman görüşleri ile son halini alan Toyji, Kickstarter kampanyası ile görücüye çıktı. Toyji’nin eğitici oyunları Bluetooth bağlantısıyla tabletlerde (iOS and Android) oynanabiliyor.
Renkli bir kurgu dünyasında geçen dokunulabilir oyunları ve yapay zeka sahibi karakterleriyle Toyji aileleri bir araya getiriyor ve müzik’ten kodlamaya birçok alanda eğitici içerikleri eğlenceli, heyecanlı ve anlaşılabilir şekilde sunuyor. Ayrıca aileler yemek saatleri, ekran süresi ve uyku saatleri konusundaki planlarını oyunlara entegre edebiliyor; bu sayede Toyji’nin oyunları sağlıklı bir yaşamı destekliyor.
“Bu günlerde herkes bir ekrana bakıyor ve aynı ortamda birbirimizden kopabiliyoruz. Bu da çocuklarda dil, sosyal, zeka ve motor becerileri açısından sorunlara sebep olabiliyor. Biz bunu değiştirmek istediğimiz için Toyji’yi ürettik. Toyji’nin eğitici oyunları ve dokunulabilir oyun teknolojisi genel ve müfredat bilgilerini, kodlama, dil ve sosyal becerileri, üç boyutlu düşünmeyi, motor becerilerini ve mesafeler, ağırlık ve sıralama gibi konseptleri anlamayı geliştiriyor.” şeklinde açıklıyor düşüncelerini ROYO Bilişim Teknolojileri A.Ş. CEO’su Cem Nahit Köne.
Kurucular Hakkında
Cem Nahit Köne (CEO), Rahim Öner (CTO), and Can Soylu’nun (COO) oyun dizaynı, oyun geliştirme, IT, gömülü sistemler, pazarlama ve startup geliştirme konularında toplamda 19 yıllık tecrübeleri bulunuyor. Üç yaşında bir kız babası olarak Köne’nin bu projeye bağlılığı son derece kişisel ve sık sık Toyji’nin içeriğine yansıyor. Öner donanım tarafında projenin teknik donanım kısmını yürütürken, Soylu ise şirket stratejisi üzerine odaklanıyor. Son iki senede 3-6 yaş grubundaki 80’i aşkın öğrenciyle okullarda pilot projeler gerçekleştiren ve aileler ile kullanım testleri yapan ekip, aldıkları geri bildirimler sayesinde Toyji’nin son versiyonu ortaya çıkardılar. Prototip süreci tamamlanan Toyji ürünü, 2017 sonbaharında piyasalarda olacak.
Bunun öncesinde, 25 Aralık 2016 ve 09 Ocak 2017 tarihleri arasında ön siparişler Kickstarter üzerinden verilebilir durumda. Bu teknolojiyi erken kullanmaya karar verenler pazar fiyatının altında, ürünleri diğer herkesten önce alabilecekler.