“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

Gençlerin Barınma Krizine Yeni Bir Bakış: “Gücüm Bu Kadarına Yetiyor”

Gençlerin, özellikle de başka şehirlere üniversite eğitimi için giden öğrencilerin yaşadığı barınma sorunları gün geçtikçe artarken, TEV ‘Gücüm Bu Kadarına Yetiyor’ projesiyle bu krize daha derin bir bakış sunuyor.

Üniversite eğitimi için memleketlerinden ayrılan öğrencilerin karşılaştığı barınma sorunları artık hepimizin yakından bildiği bir mesele. Yetersiz burs ve yurt imkanlarının sonucu olarak ortaya çıkan bu kriz, her geçen gün yükselen emlak fiyatlarıyla daha da karmaşık hale geliyor. TEV (Türk Eğitim Vakfı), bu soruna dikkat çekmek amacıyla ‘Gücüm Bu Kadarına Yetiyor’ projesiyle yaptığı dış mekan yerleştirmeleriyle, üniversite öğrencilerinin mevcut bütçeleriyle hangi şartlarda barınabildiğini çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. TEV’in dış mekan yerleştirmeleri, sadece işlek noktalarda değil, aynı zamanda İstanbul’da Beşiktaş, Kadıköy ve Üsküdar gibi büyük üniversite kampüslerine yakın bölgelerde 8 Haziran’da sergilendi. Bu ‘ev kesitleri’, bu alanların büyük öğrenci nüfusuna ev sahipliği yapması nedeniyle özel bir anlam taşıyor.

Sadece birkaç metrekareden oluşan ve sağlıklı yaşam koşullarının olmadığı bu ‘odacıklar’, toplumun geniş kesimleri tarafından soyut olarak algılanan bu sorunu son derece gerçekçi bir görselleştirme ile somut hale getirmeyi amaçlıyor.

Sosyal sorumluluk projesinin arkasındaki ajanslar ise Happy People Project ve Good Boy Creative Production. Biz de Elma+Alt+Shift olarak projeyi merak ettik ve işin mutfağında olanlara sorduk.

Çok doğru bir günde ve doğru bir projeyle çok önemli bir konuya TEV ile birlikte dikkat çekmişsiniz. Proje nasıl başladı, nasıl fikir gelişti?

Mesut Yüksel (Yaratıcı Grup Lideri): Proje sadece öğrenciler üzerinden gerçekleşse de kira-barınma sorunu büyük şehirlerde yaşayan aşağı yukarı herkesin maruz kaldığı bir problem. Fakat bununla en çok yüzleşenler yetersiz yurt imkanı sebebiyle okumak için eve çıkmak zorunda kalan öğrenciler. Üstelik ekonomik güçlükler nedeniyle son yıllarda milyonlarca öğrencinin okulu bıraktığını biliyoruz.

Sizler daha önce bir takım datalardan bahsettiniz bunlar nelerdir tam olarak?

Tamer Kılıç (Reklam Yazarı): Projemiz gerçek datalara dayanıyor. Mevcut koşullarda her üniversiteli öğrenciye verilen devlet desteği sadece 2000 TL. İstanbul’daki ilçelerin kira ortalamalarını araştırdık ve bu desteğin bir evin sadece çok küçük bir kısmına yettiğini fark ettik. Ev kesitlerimizi de yerleştireceğimiz ilçelerin kira ortalamasına göre boyutlandırdık. 2000 TL, Beşiktaş ve Kadıköy’de bir evin sadece 6 M2 kısmını karşılarken, Üsküdar’da sadece 8 M2’sine yetiyordu. Bu verilere dayanarak oluşturduğumuz ev kesitlerimiz sorunu çok daha somutlaştırarak anlatmamızı sağladı.

İşin çok büyük bir kısmı üretim ve organizasyon gibi görünüyor, bunu nasıl hayata geçirdiniz?

Atilla Karabay (Yaratıcı Yönetmen): Hepimiz reklam sektöründeki setleri ve setlerdeki dekor için kullanılan daha sonra bi kısmı çöp olan mobilyaları görüyoruz. Acaba biz bunları da kullansak ve hazırlayacağımız platformların içeriğinde de bir geri dönüşüm sağlayabilir miyiz diye baktık. Sonrasında Good Boy Prodüksiyon ile konuşup depolardan atık malzemelerin fotoğraflarını da istedik ve öğrenci evlerinin genelindeki toplama eşya dünyasını da oluşturmaya başladık.

Sezgin Bulut (Sanat Yönetmeni): Fikrin ilk konuşulduğu zamanlarda nereden başlayacağımızı gerçekten bilmiyorduk. Sektörden insanlarla konuşmaya başlayınca yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Bir çok eskiz ve tasarım yapmıştık ama Atilla abinin dediği gibi depolardaki kullanılmayan mobilyalardan bir tasarım yapma fikri daha da güçlendi. Markamızın meydanları kullanabiliyoruz haberiyle güzel bir motivasyon yakaladık ve projeyi gerçekleştirdik.

Meydanlardaki tepkiler nasıldı? Sosyal medyada çok paylaşıldı ve bir çok kanalda da haber oldu.

Şadi Akbudak (Yaratıcı Grup Lideri): Meydanlarda hem gençler hem de aileler çok konuştu. Başta da söylediğimiz gibi her ne kadar en çok zorluk yaşayan okumaya çalışan öğrenciler olsa da barınma sorunuyla herkes yüzleşiyor. Bu sebeple insanların dikkatini çekmek kolay oldu ve çok güzel geri dönüşler aldık. Gençlere burs ve yurt imkanı sağlayan Türk Eğitim Vakfı için destek topladık.

Sonuçlar tabii ki hemen belli olmaz ama beklentileriniz ne doğrultuda? Bir hedef var mı açıkcası?

Ezgim Avkaroğlu (Stratejik Planlamacı): TEV, kuruluşundan bu yana 270 bin öğrenciye destek olmuş ve önümüzdeki süreçlerde de çok sayıda öğrenciyi okutacak bir kuruluş. Eğitime ve haliyle öğrenciye verilen önemin artması gereken son zamanlarda TEV, gerçekleştirdiği birçok dikkat çekici projeyle öğrencilerine yetecek bağışları toplamayı başardı. Her yıl neredeyse tamamı yoksulluk sınırının altında yaşayan ailelerden gelen başvuruların 40-50 binleri görmeye başladığı bu dönemde TEV’in hedefi ise eğitimini tamamlamak için desteğe ihtiyacı olan her öğrenci için gerekli bağışı toplamak olur.

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter