Su yosunlarından yapılmış bir elbiseyi satın alır mıydınız? Peki atıklardan yapılmış bir kıyafeti giyer miydiniz?
Siz cevaplamadan söyleyelim, su yosunlarından, atıklardan, pek çok geri dönüştürülebilir eşyadan yapılan kıyafetleri neyden yapıldığını bilmeden satın alıyor ve tabi ki severek giyiyoruz.
Modanın sürdürülebilir bir dünya inşa etmeye yardımcı olmasını dileyen markaların bu konuda önemli çalışmaları bulunuyor. Sürdürülebilirlik, birçok sektörde olduğu gibi moda sektöründe de son yıllarda önem verilen konulardan.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali’nin atölye sponsoru olan H&M, İsveç Başkonsolosluğu, İsveç Enstitüsü ve İstanbul Moda Akademisi katkıları ile beraber özel bir sergi açtı. “Fashioning the Future / Geleceği Giydirmek” isimli sergide genç tasarımcıların haziran ayında gerçekleştirilen atölyelerde hazırladıkları tasarımlar sunuluyor.
Tasarımcılar atölyelerde çöp poşetleri, kağıt atıkları, reflektör parçaları, cam şişe kapakları, atık denim parçaları, geri dönüştürülmüş folyo gibi pek çok malzeme kullanarak özgün çalışmalar tasarladı. Farklı temalarda farklı malzemeler kullanılarak hazırlanan sürdürülebilir çalışmalar H&M Kreatif Danışmanı Ann-SofieJohansson, İsveç Zanaat Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Lotta Ahlvar, Kreatif Danışman/Moda Yazarı Ece Sükan, İMA Tasarım Eğitmeni Raf Stesmans, Tasarımcı Zeynep Tosun ve önemli blogger-yazarlar tarafından değerlendirildi.
Kazanan tasarımcı; çöp poşeti, organik denim kumaş, atık denim kumaş parçaları, tasarım kalıplarını çıkarmak için kullanılan milaj kağıt atıkları kullanarak hem bir giysi hem de bir çanta yaratan Asude Şenoğlu oldu. Moda ve sanatın birleştirildiği sergi 13 Ekim’de Adahan İstanbul Otel’de başladı ve 4 Aralık’a kadar devam edecek.