“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

BEYİN TARAYICISI İLE YENİ BİR EDEBİYAT AKIMI DOĞABİLİR Mİ?

Bir veri bilimci ve bir bilimkurgu yazarı, okuyucunun duygularına tepki veren bir hikaye yaratmak için bir beyin tarayıcısı kullanmışlar.Yazar Hannu Rajaniemi ve Sam Halliday, bir matematikçi ve veri bilimci, Pamuk Prenses Öldü (Snow White is Dead) adında deneysel bir yazın parçası yaratmışlar.

neurofiction-elmaaltshift-2

Geliştirdikleri Emotiv Epoc adlı cihaz bir elektroensefalograf (beyindeki elektriksel aktiviteyi gösteren alet) (EEG) yardımıyla kişinin hikayeye verdiği tepkileri ölçüyor ve bu bilgiyi kullanarak hikayede en uygun dönüşleri ve sonları yaratıyor. Pamuk Prenses Öldü’de hikaye, kullanıcılar “hayat” ve “ölüm” tasvirlerinden hangisine tepki verirlerse ona göre değişiyor.

neurofiction-elmaaltshift-3

Rajaniemi ve Halliday buna “nörokurgu” ismini vermiş: Makinesel öğrenim, özelleştirilmiş düzyazı ve satışa hazır donanım üçlüsünü bir araya getirip, kişinin beyinsel aktivitesine göre yönünü değiştiren bir hikaye türü. Teknoloji geliştikçe yeni edebiyat akımlarının doğacağı kimin aklına gelirdi? Ben şahsen edebiyatın biteceğini düşünenlerdendim. Fakat bu çalışmanın devamı gelirse edebiyat bambaşka bir seviyeye geçecek gibi görünüyor. Bu arada konuyu geliştirmeye açık tutmuşlar ve Github’da kaynak kodunu paylaşmışlar.