“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

Okyanus Suyunun Viskiye Dönüşüm Yolculuğu “Umiki”

Happy People Project‘te Sanat Yönetmeni olarak çalışan Erhan Özden‘in tasarımını hazırladığı Umiki Whisky, okyanus suyunu kullanarak dünyada bir ilki gerçekleştirdi.

‘Spring water’ (kaynak suyu) denilen genellikle yer altı suları ve doğal su kaynakları kullanılan viski üretiminde Japon bir viski markası olan UMIKI sektörde farklı bir yol izleyerek okyanus suyunu tuzlu sudan arındırdı ve içilebilir bir su elde etti. Bu suyu okyanus kıyı şeridinde üretilen local malt viskilerle harmanlayıp çam ağacı fıçılarında bitiş verdi. Bu sürdürülebilir üretim çalışması viskinin adını da belirlemiş oldu. Japoncada UMI; okyanus, KI ise ağaç anlamına geliyor. Japonya’da okyanus yaşamın kaynağı, çam ağacı da yaşamın sembolü olarak biliniyor.

UMIKI’nin tasarımında da dünyada ilk kez viski üretim sürecinde sürdürülebilir esaslardan ilham alındı. UMIKI’nin üretimde okyanus suyu ve çam ağacını bir araya getirdiği gibi hem logoda hem de etikette de aynı birliktelik sergileniyor: Ağaç yaşı halkaları ile okyanus suyu halkalarının buluşması göze çarpıyor. Markanın özünde taşıdığı felsefe ambalaj tasarımında da kendini gösteriyor ve bu sinerji şişenin tam kalbine taşınıyor. Logoda görülen okyanus dalgası ve çam ağacı kombinasyonunun Japon alfabesindeki kanji harflerine benzerliği dikkat çekiyor.

UMIKI, ambalaj tasarımıyla dünyaya olan saygımızı hatırlatmayı amaçlıyor. Viskiseverlerin şişeyi ellerine aldığında bu gezegeni paylaşmanın ve uyum içinde yaşamanın değerini hissetmelerini istiyor. UMIKI’nin etiket çalışması ve kutusu da bu amaca uygun şekilde geri dönüştürülebilir materyallerden üretilmiş.

Bu dikkat çekici Japon viskisinin tasarım bacağında bir Türk var. Tasarımcı Erhan Özden’in çalıştığı etiket ve kutu tasarımı dünyanın en prestijli ambalajlarının sergilendiği Packaging of the World’de yer aldı.

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter