“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

TAKILABİLİR TEKNOLOJİ’DE BİR TÜRK GİRİŞIMİ “BISOU”

Facebook profilimiz, Instagram fotoğraflarımız, hatta isteyince rengini değiştirebildiğimiz ayakkabılardan sonra, sıra detaylara geldi. Kendimizi ifade etme şekillerimiz ve teknoloji ile olan bağlantısı üzerine uzun ve sıkıcı bir yazı yazmak yerine, sizi Güney Köse’nin kurucusu olduğu Bisou ile tanıştırmak istedim.

Önce Bisou ekibini tanıyalım mı? Kimdir Bisou’nun kurucuları? Ne iş yaparlar?

Bisou ekibi 5 kişi. Hepimizin farklı bir geçmişi var. Elektronik ve ar-ge mühendisi Sergen var mesela, hala okuyan ve ürün tasarımımızı yapan Berk var. App’imizi tasarlayan ve mühendislik arkaplanı da olan bir adet Ömerimiz ve hem elektronikte hem malzemede destek olan Cüneyt var. Ben de işin iş geliştirme ve pazarlama kısmına bakıyorum. Bundan önce Startup Live‘daydım, orada organizasyonun Avrupa ayağını organize ediyordum.

Nedir Bisou? Fikir nasıl çıktı? Bir hikayeniz var mı?

Fikir de aslında 1,5 sene önce bir Startup Live event’inde çıktı. İlk olarak co-working space’lerde insanların daha çok iletişime geçebilmesi için bir dijital aygıtın üzerine yine uyarlanabilir ‘up for networking’ ya da ‘not for networking’ tarzı mesajlar iliştirmek istiyorduk. Sonra o sırada partnerimiz olan Pioneers Festivali gibi konferansların da böyle bir şeyi kullanabileceği aklımıza geldi. Ve birden emojiler de kolyeye yansısa ne süper olur dedik ve fikir son aşamasına geldi. O sırada eventte insanların flörtleşirken bunu kullanabileceğini söyleyenler olmuştu. Hatta ‘tinder for hardware’ yakıştırması yapanlar da.

bisou-elmaaltshift-1

Fikir ilk çıktıktan ne kadar zaman sonra hayata geçirebildiniz?

Şimdi bakıyorum da 1,5 sene geçmiş üzerinden. Bu sırada birçok işte çalıştım, Dubai’ye gittim son dönemde hatta. Zor oldu başlayabilmek Bisou’ya, ancak ilk prototipinizi görünce farkına varıyorsunuz güzel bir şeyin üstünde olduğunuzun.

Global pazara mı oynayacaksınız yoksa domine etmek istediğiniz spesifik bir yer var mı?

Kesinlikle global pazardaki ‘nişe’ oynayacağız. İlk üründe bize herkesin bayılmasını hedeflemiyoruz. Bir dolaylı rakibimiz var ve AR-GE sürecinde onlardan çok daha kaliteli bir ürün ortaya çıkarabilmek için çok çalıştık. Kullandığımız ekrandan diğer komponentlere kadar en iyi parçayı bulabilmek için çok çabaladık. Kullanıcı deneyimi en önemli önceliğimiz. Bisou’yu Tokyo’da, Buenos Aires’te görmek gibi hedelerimiz var bu sene içerisinde.

bisou-elmaaltshift-3

Başka planlar var mı? Yoksa Bisou sadece kolye olarak mı kalacak?

Başka planlar var ama önce Bisou’yu global pazarda test edip tadını çıkarmak istiyoruz. Ardından en az Bisou kadar çılgın planlar var ama süreç gösterecek.

bisou-elmaaltshift-2

Bisou ile ilgili seni en çok heyecanlandıran ne?

Bisou’nun tasarımında ve sadeliğinde adı gibi samimi olma amacı var. Bu açıdan app’te bulabileceğiniz tasarımlar kürate edilerek seçilecek. Farklı coğrafyalarda nelerin daha çok tercih edileceğini çok merak ediyorum mesela, örneğin Japonya’da. Bunun dışında diğer çok heyecanlandıran konu Bisou’ya halihazırda dahil ettiğimiz tasarımcılar. İlüstrasyonlarını Bisou üzerinde yayınlayıp satabilecekler. Bir de henüz videoda bahsetmediğimiz magnet ve rozet olma özelliği var Bisou’nun. Rozet olabilmesi için bir case tasarlıyoruz, onu almanız gerekiyor. Magnet olması içinse zincirinden ayırıp laptopunuzun arkasına veya herhangi bir metal yüzeye yaklaştırmanız yeterli.

Son olarak, Bisou’nun fiyat aralığını da öğrenelim mi?

Net fiyat veremesem de henüz, 140-180 dolar aralığında olacak.

Indiegogo kampanyası başladığında Bisou’yu %25 indirimli satın almak isterseniz size şöyle alalım.

Founder of Elma+Alt+Shift, Creative Partner at Madam Martha UK, Blogger, Painter