“HIZLI ARAMA İÇİN ETİKETLER”

Koronavirüs Döneminde Markaların Aksiyonları

Ülke olarak önceliği sağlık çalışanlarımıza vererek birbirimize destek olmaya başladık bile.

Wuhan’da karantinada olan insanlar her akşam aynı saatte balkona çıkarak birbirlerine destek oluyorlardı, İtalya’da her akşam aynı saatlerde şarkılar söyleniyor müzikler çalınıyor. Türkiye de sağlık personeline destek olarak başlattığı bu seremoniye 2 gün daha devam edecek, sonrasında nasıl bir seremoni rutinimiz olacağı merakla bekleniyor.

Markaların da yapması gereken ilk şey bu davranışı benimseyerek insanların yanında olduklarını hissettirmeleri olmalı. Bu kriz dönemi geçtiğinde insanlar hangi marka bu dönemde ne yaptı diye bakarak marka ile etkileşim kurmaya devam edip etmeyeceğine karar verecek ve değer yaratabilmiş markalar kriz dönemini iyi atlatabilmiş markalar olacak.

Tüketiciler zor günlerinde yanında olan markaları hiç unutmadığı gibi, duyar göstermeyen markaları da asla unutmuyorlar ve o markaya hayatlarında yer vermiyorlar.

Dışarı çıkamadığımız bu günlerde en çok kullandığımız uygulamalar market alışverişi yapabildiğimiz uygulamalar fakat onda da kurye ile girdiğimiz etkileşim insanlara tehlikeli geliyor. Bunu fark eden uygulamalar çok hızlı aksiyon alarak “temassız teslimat” sistemine geçtiler.

Yine istegelsin ve Yemeksepeti Banabi gibi market uygulamaları özellikle risk altında olan tüketiciler için özel teslimatlar geliştirdiler. Bu dönemde hayatı bu kadar kolaylaştırmaları sayesinde bu markaların marka değeri artış gösterecektir.

Getir ve biTaksi kurucusu Nazım Salur twitter hesabından yaptığı son açıklamalar ile zor durumda olanın sadece tüketiciler değil esnaf olduğunu da fark ederek iş ortaklarının her şekilde yanında olduğunu göstererek güzel bir davranış sergiledi.

Absolut kendi marka mottosu ile insanları evde kalmaya teşvik eden içerikler paylaştı ve bu hareketin bir parçası oldu. Psikolojik danışmanlık hizmeti veren kurumlar hizmetlerini online olarak vermeye başladılar.

Bankalar da bu süreçte daha önce ücretli olan hizmetlerini ücretsiz yaparak insanların hayatlarını ekstra kolaylaştırdılar.

Vodafone ilginç bir mecra kullanımı yaparak operatörünün yazılı olduğu yere evdekal hashtagini yerleştirdi ve bu hareketin ne kadar destekleyicisi olduğunu gösterdi. Ayrıca Vodafone TV kullanıcılarına sunduğu hizmet ile de evde kalma harektinin sıkıcı olmaması için çabalıyor.

Audi logosunu kullanarak mesafeyi korumak ve birlik olmak mesajlarını veriyor ve evden çıkmama hareketini destekleyen markalardan biri oluyor.

Mc Donald’s temiz ve güvenli teslimatını adım adım anlatan içerikler paylaşarak insanların dışardan yemek söyleme endişelerini gidermek için çalışıyor.

Bu dönemde insanların en çok iptal ettikleri planları seyahatlerinden vazgeçmek oldu fakat bunu yaparken her zaman biletlerinin yanacak olması, paralarını alamayacak endişeleri vardı. Biletlerin iptalinde veya ertelenmesinde ücret almayan uçuş firmaları tüketicisinin her durumda yanında olduğunu gösteren markalar oldular.

İngiliz bira üreticisi BrewDog Punk markalı el dezenfektanı üreteceğinin haberini verdi. Bunun dışında Absolut Vodka, Avión Tequila ve Kahlúa’yı üreten Pernod Ricard USA, Cin üreticisi Verdan Spirits de dezenfektan üreteceklerini duyurdu.

Parfüm üretimi yapan Louis Vuitton da aynı şekilde dezenfektan üretecek. Bunu yapabilmek için firmaların alkol işleme izninin olması gerekiyor. İhtiyaç anlarında asıl işini bir kenara koyup, parayı ön plana almayan marka olabilmek ve gerçekten ihtiyaç duyulan bir şeyi sağlıyor olmak kriz sonrasında marka değerini yükseltici bir etkiye sahip.

FEDEx, Çin’in ihtiyacı varken onlara maske, koruyucu kıyafet, eldiven, medikal ürünler bağışlayarak dünya olarak birlik olmak gerektiğini gösteren bir marka değerine sahip oldu.

Amazon Alexa ve Google Assistant’a koronavirüs özelliği eklendi, asistanlar koronavirüsün semptomları nedir nasıl bulaşır gibi bütün bilgilere sahipler. Ayrıca streaming markaları, internet sağlayıcı markalar bu dönemde hediye internet, dizi film gibi imkanlar sağlayarak insanların evde kalmasını destekliyorlar.

Free, Fransız bir internet sağlayıcısı olarak yine Fransa başbakanının isteği üzerine kullanıcılarına hediyeler veriyor. Fransanın verdiği bu internet hediyelerinden sonra insanlar ya altyapı çökerse, tıkanıklık yaşanırsa diye korkmaya başlamış ve French Telecom Federation Başkanı da operetörler her ne kadar beklenen kullanım trafiğine uygun kapasiteye sahip olsalar da insanlara “digital responsibility” göstermelerini söylemiş. Hayatımıza yeni kavramlar giriyor.

Markalar Wuhan’da virüs ilk patladığında hızlı bir şekilde aksiyon alarak stoklar yetmediği için bağışlarda bulundular. Gerektiğinde bunu yapabilen marka olmak, elindeki imkanları ve kaynakları kullanabilmek markaya büyük bir değer katıyor.

NY Times “Social Distance” kavramına gazetenin bütün bir sayfasında yer verdi, bunu yaparken de “social distance”ı örnekleri ile göstererek yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 19 Mart’ta mecliste yaptığı konuşmasında tüm sağlık çalışanlarına bir alkış istemişti. Daha sonra attığı bir tweet ile tüm ülkeyi sağlık çalışanlarını alkışlamaya davet etti.

ÇIKARIMLAR

• Kendi imkanlarını kullanarak kriz döneminde tüketicinin yanında olan marka olmanın önemini kavrayan markalar güzel adımlar atıyorlar.

• Yapılan bu şeyler sosyal medyada yankı buluyor ve değeri biliniyor, insanların markalar ile olan bağları güçleniyor.

• Amacı olan marka olmak bu dönemin olmazsa olmazı iken bir de üzerine eklenen bu kriz dönemi her marka için çok kritik.

• İnsanlar markalardan özellikle bir şey yapmalarını bekliyor; bir yardım, bağış, hediye veya sadece destekleyici mesajlar. Bu dönemde yapılan her iyi veya kötü şeyi tüketici hatırlayacak ve ona göre markalarla aralarındaki bağı yürütecekler.

Yazı: Çağla Keskin